top of page

Aprovats els pressuposts 2015 amb vots a favor exclusivament de PP i Pavalur i en contra oposició al

El Partit Popular assegura que és un pressupost estable i bo, mentre que Iniciativa x Puçol, Bloc-Compromís i PSPV-PSOE Puçol recalquen que és un “copia i pega” dels anteriors.

Pressuposts de l’allioli fou com qualificà Enric Esteve, regidor del Bloc-Compromís, els pressuposts 2015 ja que es repeteixen o com assegurà Lola Sánchez, del PSPV-PSOE, eren un copia i pega dels anteriors. Paz Carceller, regidora d’Hisenda i presidenta del PP local, va haver de defendre els arguments de l’oposició a on la paraula allioli es repetia constantment per definir que l’oposició també es repetia plenari rere plenari. Les beques, subvencions a societats civils de les urbanitzacions, l’autobús municipal o la biblioteca foren els temes centrals del debat. En l'explicació de la responsable dels comptes de l'Ajuntament es destacaren les xicotetes inversions per a obres xicotetes (com semàfors i restauració de la via pública), que s'havia augmentat la partida d'ajuda a emergències i subvencions.


Al ple van destacar dos membres: Enric Esteve que s'ha convertit en l'home fort de l'oposició gràcies en part a la seua característica i apropiada dialèctica que pot comprovar-se amb les constants batalles entre ell i Paz Carceller, l'altre membre destacable per la seua rocosa defensa de l'actuació de l'equip de govern amb argumentacions acertades en alguns moments a pesar de l'actitud xulesca, declaracions i actes que a voltes queden fora de lloc.


El debat


A penes unes quinze persones com a públic, la majoria vinculades a partits polítics representats (o no) o bé part de l’administració, van poder observar un debat de dos hores per l’aprovació dels Pressuposts 2015 que va tindre el suport de l’equip de govern (PP i Pavalur) i el NO clamorós de l’oposició en el seu conjunt (PSOE, Bloc-Compromís i Iniciativa x Puçol). Un acord que és, sinó el més important, un dels més importants de l’any i que tot i això no ha sigut aprovat per consens, de la mateixa forma s'ha obviat la participació pública en estos per part de col·lectius del poble i directament dels propis veÏns. Un any més, Enric Esteve (Bloc) acusà a l’equip de govern de no tindre en compte les propostes de l’oposició a més els acusà de fer una mala gestió ja que moltes de les partides del pressupost de l’any anterior encara no s’havien executat i, a pesar d’açò, es repetien en la mateixa quantia a on el regidor va ficar l’exemple de partida per a promoció del valencià. Per la seua banda, Estrella Carcasona d’Iniciativa, centrà les seues intervencions en la defensa de les beques, cosa que va fer coincidir a tota l’oposició en que els requisits “són viure baix d’un pont”.


El debat va tindre moments àlgids de tensió en la discussió entre el regidor del Bloc i la portaveu del Partit Popular, que considerà que les declaracions anaven més enllà de la professionalitat, també entre este primer i Jose María Babe (de Pavalur) mentre Enric Esteve defenia el dret dels valencianoparlants a expressar-se i rebre les notícies institucionals en valencià sentenciant que l’equip de govern mostrava un clar menyspreu cap a la llengua que en plenari municipal i per consens entre tots els grups polítics havia de ser la vehicular. També hi hagué moments en que l’alcaldessa tingué que intervindré per fer callar alguns regidor, destacant la que anava dirigida a la ‘bancada socialista’ que es va vore molestada i interpel·lada en diverses ocasions per Carceller, la qual recolzava els seus arguments en la manca de coherència del grup socialista que, segons ella, “aprovava unes coses quan ells governaven però, en canvi, ara hi votaven en contra”. Lola Sánchez (PSOE), va definir els pressuposts com a que “no fomentaven ni la cultura, ni el treball ni l’educació”, tenint un pes important la defensa dels servicis socials. També es va parlar dels alts costs d’emissió en streaming (directe) dels plenaris i d’altres informacions institucionals que estan aprovats al nou pressupost (aproximadament 500 €/mes) que per a Sánchez era un intent de substituir la TelePuçol tancada, que encara té un judici pendent, de cara a les eleccions municipals i autonòmiques de la mateixa manera que han fet des de la Diputació de València i la Generalitat Valenciana amb una possible obertura d’una televisió provincial i un altra autonòmica.


Cal destacar també el silenci de 12 dels 17 regidors de l’Ajuntament (sis populars, cinc socialistes i d’un dels grups municipals amb representació: Pavalur) i l’absència de membres d’altres partits almenys en el públic com Poble, Podem o Esquerra Unida, en un dels punts més importants de l’any.


PUNTS CLAU


Beques:


L’oposició en conjunt va defendre constantment que les beques educatives demanaven uns requisits molt alts, Lola Sánchez assegurà que les persones que podien accedir a eixa beca haurien que estar pràcticament en dependència d’uns altres familiars. El Partit Popular per la seua banda va defendre que les beques es donen ‘a qui realment ho necessite’ a més de subratllar que han ajudat en la continuïtat del banc de llibres. Carcasona destacà que els 180.000 euros destinats a educació i ajudes d’emergència (3.000 €) no arriben ni de bon tros a les subvencions que rebran les urbanitzacions i que “no veuen la voluntat per apostar per allò necessari”.


Promoció del valencià:


Un dels punts calents del debat, en que hi hagué més tensió i represàlies a micro apagat, en que Jose María Babe insultà, segons Enric Esteve, al regidor nacionalista. Este va defendre que s’incomplia constantment l’acord plenari en que s’aprovà amb els vots a favor de tots els grups que el valencià seria la llengua vehicular de l’Ajuntament i que molts documents estan i estaven únicament en castellà. Paz Carceller va respondre que “hi ha que prioritzar unes altres coses”.


Pla d’ocupació:


El PSPV-PSOE va fer una continua crida a la creació d’un Pla d’Ocupació que, segons ells, es pot fer de forma legal i que si no es fa és per falta d’interés. Els populars es van defendre amb la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local que impedeix contractar nous treballadors a les entitats municipals. Per un altra banda, també els socialistes van defendre que hi havia plans per aturats de llarga duració en el pressupost “igual que en 2013, 2014 i 2015 de 26.900 euros” que acabaven gastant-se en altres temes i no per al que originalment estaven destinats

.

Subvencions a les urbanitzacions:


Tema que el Bloc-Coalició Compromís ha abanderat durant tota la legislatura. Enric Esteve defengué que els 286.000 euros que van a parar “unes urbanitzacions de luxe” haurien de ser eliminats ja que enlloc d’integrar, segrega la població i que “la compra vot (i silenci) de Pavalur ha costat als puçolencs vora dos milions d’euros”. Paz Carceller destaca que les urbanitzacions en este pressupost reben aproximadament 8000 euros menys (per l’IBI generat) i que el conveni va dirigit per cobrir els serveis bàsics, que mai s’han prestat directament per part de l’Ajuntament, de la mateixa manera, la regidora popular remarca que el primer conveni amb les urbanitzacions el firmaren els socialistes.


Obertura de la nova biblioteca:


Un altre tema que junt a la promesa de l’obertura de l’alberg (de 2011) el PSPV-PSOE ha recriminat al PP de no acomplir. A més de donar 30.000 euros (doblant la xifra de l’any passat, encara que no es destina en la seua totalitat a la partida original), Sánchez assegurava que si no s’obri la nova biblioteca es retiraria la subvenció i de la xarxa de biblioteques publiques de la Comunitat Valenciana. A açò els populars defengueren l’estat en que es trobaren l’Espai Jove, que costa “una millonada” de ficar a punt i que la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Pública impedia contractar els dos treballadors necessaris per obrir la nova biblioteca.


Autobús:

L’autobús municipal també va estar qüestionat per l'oposició ja que des de l'abril de 2013 acabava la concessió i el contracte mpedia la possiblitat de renovació, tot i això el servici s'ha continuat prestant i el pressupost de cara al 2015 és de 48.710 €, insuficient (segons els socialistes) ja que enguany en octubre estes xifres ja s'han superat. A açò, el PP respón que cal fer una disminució i un pla per a l'autobús municipal ja que 'va buit'. Bloc, defengué que l'equip de govern no havia fet res en els 3 anys de legislatura i que s'hauria d'ampliar la ruta fins l'hospital de Sagunt i al metro de Rafelbunyol, Carceller contestà a esta proposta que era impossible i pràcticament inviable.


Esmena del Bloc-Coalició Compromís:


Enric Esteve presenta una esmena en que es queda sol a l’hora de votar a favor. L’esmena eliminava l’aportació a les societats civils d’Alfinach i Monestirs i traspassava estos 286.315 euros a: la construcció d’una piscina coberta per als menuts (150.000 €), al foment del treball per a parats de llarga durada (62.315 €), a l’ajuda al banc de llibre si de nous (50.000 €), a la promoció del valencià (15.000 €), a la reparació dels taulells del terra de la piscina coberta (6.000 €) i a la correcció de les faltes d’ortografia dels rètols dels carrers (3.000 €). Partit Popular i Pavalur votar en contra amb abstenció de PSPV-PSOE i Iniciativa.

bottom of page