top of page

AE-Agró i UGT-PV denuncien que la plaga de Tomicus que està destruint milers de pins també a La Cost

Els ecologistes i el sindicat apunten a l’ERO de Vaersa, que comptava amb brigades que feien la prevenció de plagues. Ambdós col·lectius exigixen a la Conselleria de Medi Ambient la recuperació dels treballadors especialitats.

Des de principis de setembre els pins blancs (Pinus halepensis) en el paratge natural de La Costera, i arreu del territori valencià, estan morint culpa de la plaga de Tomicus destruens, un coleòpter que perfora la corfa del tronc per alimentar-se de la sàvia i acaba matant els arbres. L’enemic natural d’este insecte és la resina que frena els seus atacs però amb la falta de precipitacions, els pins estan tan dèbils que no poden generar prou resina per a defensar-se dels milers d’escarabats que els ataquen. Desenes de municipis ja han sol·licitat ajuda urgent a la Conselleria de Medi Ambient.


Acció Ecologista-Agró ja va denunciar açò a l’Ajuntament de Puçol i, ara, ha fet públic juntament amb el sindicat UGT-PV que açò es deu a la falta de manteniment que estava encarregat fins al 2012 a brigades de control de plagues amb l’empresa pública Vaersa, que comptava amb 13 treballadors qualificats amb el carnet de manipulador de plaguicides d’ús fitosanitar i que disposaven de vehicle per als seus desplaçaments pels terrenys forestals així com material necessari per a la prevenció.


Els valencians teníem tres equips, un per província, que s’encarregava d’estes tasques fins al 28 de febrer de 2013, dia en que foren acomiadats. Per a la comanda març 2012-febrer 2013 disposaven d’un pressupost únicament de 342.317,58 euros. Amb la desaparició de l’empresa, ningú s’ha encarregat de desplaçar-se als llocs a on existeix un focus, detectat per un director tècnic. Per al cas del Tomicus destruens, els treballs consistien en la col·locació de punts-esquer que haurien d’haver-se instal·lat durant els mesos de setembre i octubre.


Per al sindicat i els ecologistes estes actuacions de prevenció eren claus per a haver tingut baix control les poblacions de l’insecte en el seu moment, ja que hagueren permés una prompta detecció i actuació, enfront del caos i improvisació que estan demostrant al vore’s hui per hui desbordats per esta plaga, que es veu afavorida per la sequera que arrosseguem.


Ara, la Conselleria ha destinat 200.000 euros que segons AE-Agró i UGT-PV esta dotació pressupostària és insuficient ja que únicament 342.317,58 euro eren per a prevenció i control dels focus incipients. L’ERO també és polèmic ja que el Tribunal Suprem va declarar no estar ajustat a dret i que està deixant una profunda empremta en la gestió i conservació del nostre patrimoni natural.


Així, sindicat i grup ecologista, consideren que la situació d’emergència en que ens trobem podria haver-se evitat si no s’haguera dut a terme l’ERO de Vaersa. Per això, insten a la Conselleria d’Infraestructures, Territori i Medi Ambient a que es responsabilitzen d’este tema d’interés general i dedique l’esforç pressupostari necessari per a actuar amb caràcter d’urgència.


VICTÒRIA EN SAGGAS


Acció Ecologista Agró també està d’enhorabona ja que este mes de setembre, Saggas (Gas Natural Fenosa) ha anunciat que realitzarà una inversió d’entre 2 i 4 milions d’euros per a instal·lar, abans de 2017, un nou compressor en la regasificadora del Port de Sagunt. D’esta manera, Saggas es compromet a frenar l’escandalós malbaratament energètic que està protagonitzant des de 2013 cremant gas natural sense produir energia cada vegada que encén la flama de la regasificadora. Anteriorment l’entitat ecologista havia fet una campanya ciutadana recollint fins a 1500 firmes. Els puçolencs deixarem de vore eixa flamerada cada volta que mirem a la Mediterrània a la nit.

bottom of page